STIEKEM GELD SPAREN

blog-geldsparen

HOE WIJ (EN ANDERE MAMA’S) STIEKEM GELD SPAREN.

We hebben allemaal wel gemerkt dat het leven beetje bij beetje duurder wordt en dat soms het budget wat korter is dan de maand…. hoe kun je dan toch stiekem geld sparen en een leuk bedrag aan het einde van de rit overhouden? Ik heb uitgezocht hoe andere Mama’s dit doen en ik vertel je hoe ik het persoonlijk doe.

Omdat ik altijd op zoek ben naar (leuke en simpele) manieren om geld te besparen wilde ik graag jullie manieren weten hoe jullie stiekem geld sparen. Ik vroeg op Social Media hiernaar en zal dit samen met mijn eigen manier met jullie delen vandaag.

Maar eerst wil ik het hebben met waarom ik dit doe. Ik ben heel slecht in sparen, zo dat is even de wereld in, ik zal mijn man deze blog laten lezen dan kan hij hem inlijsten 😉

Waar ik wel heel goed in ben is stiekeme potjes maken want WEG=WEG denk ik dan  maar en zo kan ik het ook niet stiekem wegpakken.

Ik zal beginnen met de top 5 van de meest genoemde antwoorden:

NUMMER 1. LEGE FLESSEN VERZAMELEN

Dit deed ik vroeger ook en dan deed ik eens in de zoveel tijd “gratis” boodschappen (of wanneer je net aan het einde van de maand zit en het krap wordt. Op zich helpen natuurlijk alle beetjes maar zoals “vroeguh” is het helaas  niet meer, wil je nu er boodschappen van kunnen doen moet je toch een hele schuur vol hebben liggen.

Je kunt natuurlijk wel zoals vele van jullie doen een potje apart zetten en daar steeds het geld indoen. Maar dan moet je daar wel vanaf kunnen blijven! DENK AAN DAT DOEL!

NUMMER 2. VOORSCHOT EIGEN BIJDRAGE ZORGVERZEKERING

Ik betaal elke maand het voorschot zodat deze niet aan het einde in mijn kont komt bijten. Helaas heb ik als chronisch zieke eigenlijk nooit geen geld over maar ik doe dit wel voor mijn man die eigenlijk zo goed als alles overhoudt elk jaar. Is toch een leuk bedrag € 385,- in één keer terugkrijgen. Natuurlijk weet ik dat je het zelf eerst hebt betaald maar toch WEG = WEG en dat geef je die maand dan niet meer uit. Kortom stiekem spaarpotje nummer 2.

NUMMER 3.  VOORSCHOT GAS, WATER EN ELEKTRA VERHOGEN

Ook deze betaal je natuurlijk weer zelf maar op deze manier heb je geen onverwachtse hoge rekeningen aan het einde van het jaar maar zelfs wat over.

Dit doe ik zelf ook, ik ga zo’n € 25,- boven mijn aanbevolen maandbedrag zitten en check dit meerdere malen per jaar of dat nu voldoende is. Heel eerlijk vind ik die rekeningen altijd een hocus-pocus verhaal want als je belasting over belasting gaat berekenen ben ik het al aardig kwijt en geloof me, je rekening valt bijna altijd tegen. Soms ben je meer geld kwijt aan alle belastingen en heffingen dan aan je verbruik zelf.

NUMMER 4. DE BEKENDE KOOPZEGELS

Ja je voelt je een beetje als een oud omaatje met je zegeltjes plakken maar het loont echt. Verwacht niet dat je snel megarijk wordt maar het telt toch leuk op.

Even wat supermarkten vergelijken:

JUMBO | bij € 1,- kan je 1 zegel t.w.v. € 0,10 kopen, je spaarkaart is vol met 250 zegels en dan is hij € 26,00 waard, je hebt dan € 1,- verdiend (dat is een rendement van 4%)

COOP | bij € 0,50 kan je 1 zegel t.w.v. € 0,05 kopen, je spaarkaart is vol met 500 zegels en dan is hij € 26,00 waard, je hebt dan € 1,- verdiend (dat is een rendement van 4%) vergelijkbaar aan de Jumbo dus kost je alleen meer plaktijd.

Albert Heijn | bij € 1,- kan je 1 zegel t.w.v. € 0,10 kopen, je spaarkaart is vol met 490 zegels en dan is hij € 52,00 waard, je hebt dan € 3,- verdiend (dat is een rendement van 6,12%) meer rendement dan de Jumbo en Coop alleen duurt het wat langer voordat je boekje vol is.

Last but not least …

PLUS | bij € 1,- kan je 1 zegel t.w.v. € 0,02 kopen, je spaarkaart is vol met 200 zegels en dan is hij € 6,00 waard, je hebt dan € 2,- verdiend (dat is een rendement van 50%) verreweg het meeste rendement maar je er moet natuurlijk wel een Plus in de buurt zitten en je moet je kinderen even aan het werk zetten om al die zegeltjes te laten plakken. 

CONCLUSIE

Stel je zou voor 400 euro boodschappen elke maand doen bij de plus levert je dat jaarlijks toch een leuk bedrag op, namelijk € 48,- (en natuurlijk het bedrag dat je betaald voor de zegels zet je ook apart dus in totaal kun je € 96,- laten uitbetalen)

Als je echter meer wilt “sparen” is een andere supermarkt handiger want daar betaal je meer maar is je boekje dus ook meer waard.

Want bijvoorbeeld bij de Jumbo zou je als winst € 19,20 hebben maar kun je 480 euro laten uitbetalen.

Als stiekem spaarpotje is dat dan toch weer handig. Dus ga je voor winst of stiekem sparen? Ik denk maar zo; op de bank krijg je minder dus alles is mooi meegenomen.

NUMMER 5. APPS OM STIEKEM TE SPAREN

Ik gebruik zelf Peaks #nospon #noadvertising om al mijn wisselgeld meteen apart te laten zetten en te sparen / beleggen (je kunt zelf kiezen welk rendement / risico je wilt lopen bij deze app) hierbij heb ik al snel een hoger rendement als op mijn spaarrekening bij de Rabobank.

Je hebt ook Pinsparen, hier heb ik zelf geen ervaring mee en kan ook niet met elke bank begreep ik dus kan ik je niets over vertellen vanuit mijn eigen ervaring.

Ik vond het eerst een beetje eng en snel rijk zal je er niet van worden maar het is weer een mooi stiekem spaarpotje en als je alles bij elkaar optelt dan kom je aan een leuk bedrag. Of je het nu uitgeeft aan iets leuks zoals een tripje of iets wat je al heel lang wilt hebben.

Of je zet het apart voor de gemeentelijke belastingen die elk jaar je hart weer even stil laten vallen. Of die wasmachine / droger spaarrekening (je weet dat ie er aan komt en dat soort dingen komen altijd wanneer je het niet kan missen)

Ik ben benieuwd wat jullie manieren zijn en waar jullie het voor gebruiken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.studiodemico.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 339 reviews.